387852510 719360853564306 8586469279218357616 N

Nieuwe bosbib voor Triolo

16 november 2023

|
triolo bosbib

De visie van Triolo, onze basisschool buitengewoon onderwijs in Brasschaat, is (visueel) opgebouwd in de vorm van een boom. Niet meer dan logisch dat de nieuwe, gezellige bib op school dan als ‘bosbib‘ gedoopt werd. Op 9 oktober was de feestelijke opening onder leiding van het GOK-team (Gelijke onderwijskansen), waar Inge en Ann deel van uitmaken.

Jaren voorbereiding

De feestelijke opening was een moment waar al lang naar toe gewerkt werd. De ontwikkeling van de nieuwe bib gebeurde buiten de uren of tijdens werkgroepmomenten. Het zorgde met andere woorden voor wat extra kopzorgen. Maar het resultaat mag er zeker zijn.

De opluchting bij Inge en Ann is dan ook groot. Het werk is echter nog niet volledig klaar. “Op dit moment zijn we nog aan de afwerking bezig, alsook het inscannen en zoeken naar nieuwe leuke boeken. Er is een fijn aanbod maar er mogen nog veel boeken bijkomen!“

Bosbib-ouders

Naast Inge, Ann en het hele schoolteam waren ook ouders en leerlingen heel enthousiast. “Het was fijn om zo‘n enthousiaste reacties te ontvangen. Het is wel belangrijk te benadrukken dat er ook een enthousiast team van bosbib-ouders hun schouders mee onderzetten. Ze doen heel wat klusjes in hun vrije tijd, zoals het inscannen, het op hun plek zetten en het reserveren van boeken,... Daarom een dikke dankjewel aan onze lieve ouders!”

Nieuwe bib, vernieuwde leesinteresse

Er was in de ruimte altijd al een bib aanwezig, maar deze was wel sterk verouderd en nodigde niet echt uit. De interesse werd op die manier niet echt aangewakkerd en er was weinig leesplezier. “Om de taalontwikkeling extra te stimuleren werd er als doel bij het GOK gekozen om de bib grondig aan te pakken. Het feit dat Triolo in zo’n groene omgeving gelegen is en de visie dit uitdraagt, was het thema ‘bos’ heel snel gekozen.”

Welkom in de bosbib

Op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagvoormiddag is er steeds een bosbib-ouder aanwezig zodat de kinderen boeken kunnen ontlenen. Op vaste tijdstippen komen de verschillende teams met de kinderen naar de bib. De andere momenten staat het leerkrachten of therapeuten vrij om de bib te reserveren om te lezen, poppenspel te spelen, of te luisteren naar een luisterverhaal.

Sterk aanbod

Het belang van de bib staat of valt natuurlijk ook met het aanbod ervan, zo weet ook Inge. “We hebben een kast met AVI-leesboeken, zodat kinderen kunnen oefenen op hun eigen leesniveau. daarnaast zijn er strips, prentenboeken, kartonboekjes voor de kleinsten, weetjesboeken, een collectie kinder- en jeugdboeken en zelfs een aantal anderstalige boeken. Er is ook een poppenkast met poppen ter beschikking, een Kamishibai om verhalen te vertellen en een CD-speler voor luisterverhalen. De gezellige zithoek maakt de bib echt helemaal compleet.“

En de kinderen?

De leerkrachten en de ouders zijn al enorme fan van de bosbib. De leerlingen op hun beurt enthousiast maken, lijkt kinderspel. “Als ik de bosbib binnenstap, word ik meteen blij. Ik hoop wel dat we binnenkort nog meer boekjes mogen lenen, want momenteel hebben we niet voldoende weetjesboeken en prentenboeken.“

Het is overduidelijk dat de bosbib meteen in de smaak valt bij de leerlingen. “Ik wil graag alle leerkrachten en ouders van de bosbib bedanken. Jullie hebben de bib heel mooi gemaakt. Het is leuk om boekjes te lezen op de kussentjes en alles is zo mooi geschilderd. Ik vind het ook fijn dat er soms nog kleine aanpassingen gebeuren. Zo merkte ik als eerste op dat er een nieuwe uil getekend is op de boom op de muur. Ik vind het echt een leuke plek geworden.” 

impressie bosbib