Man die client is bij OLO-Rotonde samen met zijn zoon

René, cliënt dagbesteding en verblijf

28 augustus 2022

|
dagbesteding verblijf volwassenen hersenletsel

René is een 62-jarige man die enorm gepassioneerd is door muziek, zeer plichtsbewust is en binnenkort zijn allereerste kleinkind verwacht. Door een motorongeluk in 1981 liep hij een hersenletsel op en staan zijn 2 zonen, Justin en Michiel, hem samen met hun moeder bij. Om de familie en René zelf te ontzorgen krijgen zij hulp van OLO-Rotonde, waar René sinds 2021 verblijft in Huize Toekomst 2 en naar de dagbesteding gaat.

 

Een nieuw begin

“Na mijn ongeluk ben ik beginnen werken bij KUNNIG, een maatwerkbedrijf in Antwerpen. Op een gegeven moment liep mijn tewerkstelling af en het werk daar was eigenlijk fysiek veel te zwaar voor mij. Toen ik op zoek ging naar een leuke dagbesteding raadde P., een collega bij KUNNIG, mij OLO-Rotonde aan.

Hij verblijft ook bij OLO-Rotonde en zei me dat het daar eigenlijk super leuk is. Hij was zo enthousiast over de organisatie dat ik ook wel eens wilde komen proberen.

Ik begon met drie dagen dagbesteding per week, zo kon ik al wat wennen aan de nieuwe omgeving hier. Af en toe kwam ik ook eens een weekend of een week en geleidelijk aan werd ik vaste bewoner van Huize Toekomst 2, waar mijn collega P. ook woont.”

Liefde voor muziek

René is een enorme muziek fan. Zowel in de dagbesteding als in zijn woning kan hij genieten van zijn favoriete muziek. “Op mijn kamer heb ik een digitale radio waardoor ik de hele dag door kan genieten van de muziek. Dat heeft bangelijk geluid en kan heerlijk muziek maken. Het liefst ben ik dan ook met muziek bezig in de dagbesteding. Daar kan ik wild en funky dansen, dat vind ik ontzettend tof. Aline was mijn begeleidster van muziek, zij werkt ondertussen niet meer bij OLO-Rotonde vzw. Maar ik blijf er heel fanatiek in. Mijn droom is om nog eens een liveconcert bij te wonen, in het Sportpaleis bijvoorbeeld.”

Justin, zijn zoon, kan zijn liefde voor muziek alleen maar bevestigen. “Papa is een méga muziek fan. Vroeger zaten de kasten vol thuis, nu is het fijn dat hij zijn favoriete muziek klein, compact en digitaal kan beluisteren. Als ik naar Rock Werchter ga krijg ik bijna elke dag wel een bericht van: je gaat zeker toch naar daar hé? Of je hebt die groep toch al ontdekt? Vaak is dat niet zo.”

Verwachtingen overstegen

Hoewel René al een tijdje naar de dagbesteding van OLO-Rotonde vzw ging, was het voor Justin en zijn familie nog afwachten hoe René zijn verblijf ging verlopen. “Dat is héél moeilijk om in te schatten wat dat eigenlijk gaat zijn”, vertelt Justin. “Onze verwachtingen waren dat het hopelijk een goede plek voor hem ging zijn maar eigenlijk weet je dat niet. Want, ja de dagbesteding was heel fijn, maar een volledig verblijf hier is toch altijd met andere mensen. En uiteindelijk zeker met dat persoonsvolgend budget, dat was voor ons wel wat moeilijk. Maar nu hebben ze de dynamiek omgedraaid, wij moeten nu samen zoeken: wat past er het best voor papa. Vroeger was het meer aanbod gedreven, het aanbod zei: dit past best bij hem. Maar als je niet weet wat daar allemaal is, dan is er zo veel en zie je op een gegeven moment het bos niet meer door de bomen.

Dan is het eigenlijk heel fijn dat wij bij OLO-Rotonde terecht konden omdat zij in één pakket heel veel samen aanbieden.

Enerzijds waren wij zo ontzorgd, dat is al fijn. Maar eigenlijk was onze voornaamste nood: gaat papa hier gelukkig zijn? En hij is eigenlijk meteen in de eerste weken vertrokken, dus onze verwachtingen zijn zeker overstegen.”