Weg op domein Miksebaan

Laura - een zelfstandige volwassen dame binnen studiowonen

22 maart 2021

|
studiowonen jongvolwassene

Laura vond als beginnende tiener ondersteuning bij het observatie- en behandelingscentrum (OBC) en groeide uit tot een zelfstandige en volwassen dame binnen het studiowonen. Ze voelde zich thuis niet op haar plek en zat algemeen niet lekker in haar vel. Laura vond haar warme cocon bij OLO-Rotonde vzw.

Van rups tot vlinder

Mijn naam is Laura en dankzij OLO-Rotonde vzw ontpopte ik tot een weerbare vlinder. Zij gaven mij de veilige, beschermde cocon waar ik kon bekomen en me kon ontwikkelen tot de persoon die ik vandaag ben. Ik startte mijn avontuur binnen de vzw op mijn vijftiende. Na een moeilijke periode kwam ik terecht in een leefgroep. Daar kreeg ik samen met acht andere jongeren de kans tot mezelf te komen. Begrijp me niet verkeerd, het kan soms ook wel druk zijn met z’n achten, maar er is ruimte genoeg om je ook even af te zonderen wanneer het nodig is. Het was eerst moeilijk om in zo’n groep te komen, maar de begeleiders, therapeuten en psychologen gaven me meteen een heel welkom gevoel. We vormden eigenlijk al snel een warm gezin, iets wat ik thuis mistte. Ik kreeg de hulp die ik nodig had, maar had ook de vrijheid om een paar dagen naar huis te gaan en ik kon ook mijn lessen blijven volgen. Mijn begeleiders van OLO-Rotonde vzw hebben me daarbij immens gesteund en gaven me dat duwtje in de rug om mijn middelbare diploma te behalen.

Er ging enige tijd voorbij en na een intensieve periode met veel therapie, was ik klaar voor de
volgende stap: ik ging in een studio van OLO-Rotonde vzw wonen. ‘Studiowonen’ noemen ze dat hier: ik woon zelfstandig op het domein en krijg één keer per dag een bezoekje van een medewerker om te horen hoe het gaat. Eerst was dat echt aanpassen, maar ik ben blij met het traject dat ik heb afgelegd. Ik voel dat ik bijna klaar ben om mijn vleugels te spreiden en de wijde wereld in te vliegen naar een gelukkige toekomst en dat heb ik te danken aan OLO-Rotonde vzw.

laura, zelfstandige dame binnen studiowonen

Wat ik belangrijk vind bij de hulpverlening voor jongeren is luisteren. Het zijn die jongeren die later de maatschappij moeten runnen. Daarom is het noodzakelijk hen nu te helpen, zodat zij in de toekomst deze taak op zich kunnen nemen. Dat helpen houdt trouwens niet in dat je oplossingen moet opdringen. Je moet luisteren naar de jongeren en horen wat hun behoeftes zijn. Pas dan kan je, vanuit die behoefte een doel maken of een oplossing zoeken waar die jongere echt achterstaat en daardoor echt zal verwezenlijken. En dat doet OLO-Rotonde vzw goed.