Otwee (2)

Otwee: dagondersteuning voor geïnterneerden met een beperking

30 mei 2024

|
otwee dagondersteuning

Otwee is onze werking binnen het arresthuis van Antwerpen. Ze bieden dagondersteuning aan personen met (een vermoeden van) een beperking. Aan het woord: cliënten B., S. en D. over wat Otwee voor hen betekent en hoe het bijdraagt aan hun daginvulling.

 

Hallo B., S. en D., Hartelijk dank om mee te willen werken. We weten in grote lijnen wat de werking van Otwee inhoudt, maar wat is Otwee net voor jullie?

B.: Otwee zorgt voor een goede en nuttige invulling van mijn dag.

S.: Ja, ik sluit me er bij aan: goede begeleiding en toffe activiteiten.

D.: Otwee geeft de kans om creatief bezig te zijn, te ontstressen, je gedachten te verzetten en jezelf een beetje terug te vinden.

Dat is van grote waarde en iets waar we allemaal naar op zoek zijn, denk ik. Vertel eens... Hoe ziet een dag er voor jullie uit?

B.: Als ik eerlijk mag zijn, zijn mijn dagen saai. Er is uiteraard weinig te doen in mijn cel, dus ik probeer zo veel mogelijk uit mijn cel te zijn en activiteiten mee te doen. Soms heb ik ook gesprekken met JWA (Justitieel Welzijnswerk Antwerpen), PSD (Psycho-sociale dienst) en Otwee om bij te praten of voor dringende vragen.

S.: In mijn cel ijsbeer ik veel. Ik houd me bezig door mijn bestek en borden af te wassen, te lezen, te gamen en ik maak ook mandala’s. Daarnaast doe ik ook mee aan de activiteiten van het zorgteam. Mijn mama komt ook bijna elke dag op bezoek wat natuurlijk wel heel fijn is.

D.: Ik sta op rond 8u00 dan heb ik een uurtje om rustig wakker te worden. Overdag doe ik meestal mee met de activiteiten in de dagzaal. Daarnaast ben ik heel blij dat ik hier een job heb. Ik ben de bureau kuiser van de annex. Elke avond kuis ik grondig de bureaus.

Als jullie praten over ‘activiteiten’, wat moeten we ons daar bij voorstellen?

B.: In de dagzaal kan je biljarten, snookeren, meedoen aan een tekenatelier, schilderen, creatief schrijven, fitnessen, voetballen en er is ook een muziekclub. Ik vergeet nog activiteiten van Otwee, hoor (lacht).

S.: Ik doe mee met drama, yoga, voetbal en muziek. Otwee zorgt ook voor kookactiviteiten. Zo heb ik onlangs nog pannenkoeken gebakken. Ik probeer ook wel wat te bewegen door af en toe te wandelen en even een frisse neus te halen.

D.: De activiteiten van Otwee krijgen voor mij altijd voorrang. Zelf begeleid ik ook sportactiviteiten. Bewegen is ontzettend belangrijk: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Is er een vrije toegang tot de dagzaal voor activiteiten?

S.: Je bent vrij om te gaan, maar we kunnen maar op drie verschillende momenten naar de dagzaal.

Is er een activiteit waar jullie het meest naar uitkijken?

B.: Mijn favoriete activiteit is samen ontbijten. Otwee zorgt ervoor dat dit mogelijk is. Die croque hawai.... het beste (lacht)!

S.: Ik geniet echt van de muzieksessies. We beluisteren dan muziek van vroeger en praten er over. De activiteiten buiten, zoals voetbal of hockey, vind ik ook wel echt heel leuk.

D.: Het ontbijt, het knutselen en het sporten op de koer vind ik ook heel leuk.

Kan je zelf ook voorstellen doen omtrent activiteiten?

D.: Zeker! Als je interesse hebt om iets te leren dan kan je dit bespreken met de begeleiding. Zo wilde ik graag naaien en SMOG leren. Daar zijn we nu volop mee bezig!

Hoe lang word je al begeleid door Otwee?

B.: Ik zit sinds mei hier in de gevangenis en sinds juli word ik begeleid door Otwee.

S.: Ik heb Otwee leren kennen toen ik tegen de cipiers zei dat ik graag wilde deelnemen aan het ontbijt. Zo is de bal enkele maanden geleden aan het rollen gegaan.

D.: Ik zit een half jaar in begeleiding. Ze doen veel goeds, maar de tijd gaat toch wel heel traag voorbij.

Veel goeds zeg je.... dat brengt ons bij de laatste vraag. Hoe zou je jouw band met de begeleiding omschrijven?

B.: Ik denk heel goed. Ik kan bij ze terecht voor vragen en de activiteiten die ze organiseren zorgen voor de nodige afleiding.

S.: Goed. Ze helpen me vaak en zijn altijd sympathiek en vriendelijk. Ik kan mijn hart luchten over mijn celgenoot, ze helpen me met mijn huiswerk Engels en bij het kuisen van mijn cel. Ook bij het invullen van kantine zorgen ze voor de nodige ondersteuning.

D.: Goed. Ik heb nog nooit ruzie gemaakt met iemand. Ik kom echt goed overeen met de begeleiding.

bbq otwee