Oudergroepen en vormingen
Oudergroepen
Vanuit de opvoedingswinkels Brasschaat, Zoersel en Hoogstraten bieden we op regelmatige basis verschillende oudergroepen aan.
Dit zijn reeksen van vier avonden waarin je met dezelfde groep ouders samenkomt rond een bepaald thema. Er is telkens een theoretisch gedeelte waarin je heel wat info en handvaten aangereikt krijgt, maar er is ook ruimte voor uitwisseling tussen deelnemers onderling.
AD(H)D binnenstebuiten (oktober in Brasschaat – januari in Brecht)
Een kind met AD(H)D opvoeden is een veeleisende taak. Spontaan opvoeden is vaak onvoldoende, er is nood aan een ‘bijzondere’ aanpak. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat oudertraining rond AD(H)D vaak meer resultaat oplevert dan therapeutische interventies op school of individuele therapie. Je kan als ouder heel wat positiefs bereiken!
In deze reeks gaan we met jou op weg om meer greep te krijgen op de opvoeding van je kind. Er wordt in kleine groep achtergrondinformatie gegeven rond AD(H)D en de bijhorende handvaten. We hebben het o.a. over structuur, zelfbeeld, positieve communicatie, omgaan met 'lastig' gedrag,... Er is zeker ook ruimte voor het uitwisselen van dagelijkse ervaringen en praktische oefeningen.
Deze ouderreeks wordt twee maal georganiseerd en je kan inschrijven voor één van onderstaande reeksen:
- Woensdag 9/10, 23/10, 6/11 en 20/11/2024 van 9u00 tot 11u30 Welzijnscampus Brasschaat, Bredabaan 399, Brasschaat
- Maandag 27/01, 3/02, 10/02 en 17/02/2025 van 19u00 tot 21u00 OC ‘t Centrum, Dorpsstraat 73, Brecht (parking via Fruithoflaan)
Begeleiding: OLO-Rotonde vzw - medewerkers Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van lagere schoolkinderen met (een vermoeden van) AD(H)D
Kostprijs: 50 euro per gezin (max. 2 personen), inclusief werkmateriaal
Waakzaam zorgen voor Tieners? (november in Schilde – februari in Hoogstraten)
Weet jij soms ook niet meer hoe het aan te pakken met je puberende zoon of dochter? Dan is de oudergroep “waakzaam zorgen voor tieners” misschien iets voor jou. Waakzame zorg of nieuwe autoriteit wil het thema opvoeden, gebaseerd op de principes van Haim Omer, bruikbaar maken voor het opvoeden van pubers.
Met deze vorming richten we ons tot ouders die onzekerheden, vragen en spanningen ervaren in het samenleven met pubers van 12 tot 16 jaar. Door zowel het aanbieden van een inhoudelijk kader, praktische handvaten alsook het ruimte bieden aan uitwisseling met andere ouders willen we je versterken in de dagelijkse omgang met je puber.
Deze ouderreeks wordt twee keer georganiseerd, je kan inschrijven voor één van onderstaande reeksen:
- Maandag 18/11, 25/11, 2/12 en 9/12/2024 van 19u00 tot 21u00
‘t Parkske, Eugeen Diercklaan 24, Schilde - Maandag 10/02, 24/02, 10/03 en 24/03/2025 van 19u00 tot 21u00
‘t Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C, Hoogstraten
Begeleiding: OLO-Rotonde vzw - medewerkers Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van tieners
Prijs: Gratis
Verbindend opvoeden (november in Hoogstraten – april in Kalmthout – mei in Ranst)
Speelgoed dat door de kamer vliegt, ruziënde broers en zussen, kleuters die weer uit bed komen als ze al lang aan het slapen moeten zijn, pubers die niet op tijd thuis zijn, ... Het hoort erbij... in elk gezin. Vaak wordt er geroepen, gedreigd, gepreekt of gestraft. Dit zorgt vaak voor heel wat spanningen. Maar het kan ook anders!
In deze oudergroep leer je op een andere manier naar je kinderen kijken en luisteren. We bieden methodieken aan om je kinderen grenzen te geven op een respectvolle en verbindende manier. Deze oudergroep is gebaseerd op de principes van How2talk2kids en democratisch opvoeden.
Deze ouderreeks wordt drie maal georganiseerd en je kan inschrijven voor één van onderstaande reeksen:
- Maandag 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12/2024 van 19u00 tot 21u00
't Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C, Hoogstraten - Maandag 28/04, 5/05, 12/05 en 19/05/2025 van 19u30 tot 22u00
Huis van het kind, Kapellensteenweg 170, Kalmthout - Maandag 5/05, 12/05, 19/05 en 26/05/2025 van 19u00 tot 21u00
Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43, Ranst
Begeleiding: OLO-Rotonde vzw - medewerkers Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van kinderen van 3-14 jaar
Prijs: gratis
Autisme binnenstebuiten (februari in Brasschaat)
Autisme komt voor in alle maten en vormen. Niet voor niets spreekt men van Autisme Spectrum Stoornis, waarbij het woordje spectrum aangeeft hoe verschillend het tot uiting kan komen.
In deze oudergroep proberen we zicht te krijgen op de verschillende facetten van autisme.
We bekijken hoe autisme eruitziet aan de buitenkant, maar ook wat er binnenin gebeurt. Zo gaan we samen op zoek naar wat lastig is voor jouw kind, waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe je hier mee om kan gaan. We reiken handvaten en hulpmiddelen aan waar je verder mee aan de slag kan gaan.
Deze ouderreeks wordt één keer georganiseerd:
- Maandag 24/02,10/03, 24/03, en 31/03 van 19 tot 21.30 uur
Welzijnscampus Brasschaat, Bredabaan 399, Brasschaat
Begeleiding: OLO-Rotonde vzw - medewerkers Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van kinderen (-18 jaar) met (een vermoeden van) autisme
Kostprijs: 50 euro per gezin (max. 2 personen), inclusief werkmateriaal
Vormingen
De opvoedingswinkels bieden ook lezingen, workshops, groepstrainingen en praatcafé's over bepaalde opvoedingsthema's aan.
Ons aanbod is gratis tenzij anders vermeld. In het geval van een lezing of een trainingsreeks kan er een bijdrage gevraagd worden.
Kinderen ondersteunen in scheiding - Donderdag 17 oktober 2024 om 20u00
Een scheiding is ontegensprekelijk heftig in het leven van een kind. Afhankelijk van de leeftijd, de persoonlijkheid en hoe de band was met de ouders in het gezin, zal een scheiding voor elk kind anders voelen en zal het er anders mee omgaan.
In deze vorming zoomen we in op wat er zoal gebeurt in de beleving van een kind bij scheiding van de ouders en wat er steunend en helpend kan zijn.
Begeleiding: Mie Schippers, psychologe en systeembegeleider
Locatie: O.C. ‘t Centrum, de Foyer, Dorpsstraat 73, Sint-Lenaarts
Faalangst: weg ermee, zelfvertrouwen: kom op ermee - Maandag 21 oktober 2024 om 20u00
Faalangst of angst te mislukken doet zich voor in situaties waarin een kind denkt te moeten presteren en hierbij – vaak ten onrechte – denkt dat kans op mislukken erg groot is.
Tijdens de voordracht beschrijft spreker Ilse Dewitte met concrete voorbeelden wat faalangst is en hoe je dit als ouder of als leerkracht kunt herkennen. Er worden tips gegeven om het zelfvertrouwen bij kinderen weer op te krikken en faalangst te voorkomen of aan te pakken, thuis en op school.
Begeleiding: Ilse Dewitte, klinisch orthopedagoog en gedragstherapeut, verbonden aan UPC-KULeuven en privépraktijk te Brugge
Locatie: Zorgpunt Essen, zaal Atlas, Kerkeneind 1, Essen
Kinderen zijn geen puppy’s; de kracht van zelfsturing in opvoeding - Woensdag 6 november 2024 om 19u30
Er wordt de laatste tijd zoveel gezegd en geschreven over opvoeden, dat we als ouders soms door het bos de bomen niet meer zien. Moeten we onze kinderen gedrag aan- en afleren, zoals we bij puppy’s doen? Of moeten we er in de eerste plaats zijn als steunfiguur? Wat hebben kinderen werkelijk van ons nodig om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen?
Wat zijn helpende of belemmerende factoren in hun ontwikkeling? Hoe kunnen we een ‘richtinggevende autoriteit’ zijn zonder per sé ‘autoritair’ te zijn? Wat als we, in plaats van het gedrag van onze kinderen te willen controleren, focussen op de ontwikkeling van onze kinderen op langere termijn? En dit zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als sociaal vlak.
Wil jij ook met meer plezier samen met je kinderen onderweg zijn? Ontdek in deze lezing hoe je het evenwicht bewaart tussen discipline en een goede relatie met je kinderen.
Begeleiding: Jürgen Peeters, leraar, psychotherapeut, facilitator, oprichter van het Netwerk Afgestemd Opvoeden en auteur van ‘Kinderen zijn geen puppy’s’.
Organisatie: Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Gezinsbond en de Gooreindse scholen Klim Op, Mater Dei en 't Scholeke.
Locatie: GC ‘t Schoolhuis, Theo Verellenlaan 88, Wuustwezel
Wat met de combinatie ASS en ADHD? - Woensdag 27 november 2024 om 20u00
De ene heeft prikkels nodig, de ander wil ze liever vermijden … en soms is het een beetje van beide … Hoe herken je bij je eigen kind de noden op vlak van prikkels? En vooral, vanwaar komt gedrag bij over- of onderprikkeling?
Je wordt meegenomen in een prikkelrijk verhaal om je vooral te inspireren en met een goedgevuld rugzakje aan praktische tips naar huis te laten gaan.
Begeleiding: Pascale Bruynseels, lesgever en inspirator
Locatie: ‘t Kerkske, Kapelsestraat 182, Kapellen
Als kleine kinderen groot worden: tabak, alcohol en drugs (10-15 jaar) - Maandag 20 januari 2025 om 19u30
Mag mijn kind van 11 een slokje wijn drinken op een familiefeest? Welke regels spreek ik af over alcohol met mijn 14-jarige dochter als ze naar een fuif gaat? Wat kan ik doen als mijn zoon van 15 dronken thuis komt?
Als ouder heb je heel wat in huis om je tieners te helpen gezonde keuzes te maken! Erover praten en grenzen stellen is de basis. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar is niet altijd zo! Je krijgt tips en tricks om het gesprek met jouw kind aan te gaan over alcohol, tabak en drugs.
Begeleiding: Preventiewerkers CGG Kempen
Locatie: Bibliotheek, ontmoetingsruimte, Lindedreef 1b, Hoogstraten
Meer vormingen in het voorjaar van 2025
Er komen nog heel wat mooie vormingen aan in het voorjaar. Zet de interessante data alvast in je agenda:
- Sociale media - Woensdag 12 februari 2025 om 20u00
- Moeilijke etertjes - Donderdag 20 maart 2025 om 20u00
- Workshop Mindful ouderschap: balanceren tussen emoties, rust en liefde - Dinsdag 1 april 2025 om 19u30
- Leer je kind studeren en motiveren - Dinsdag 22 april 2025 om 20u00
- Van Stress naar Veerkracht: navigeren door stress en burn-out - Woensdag 23 april 2025 om 20u00
- ‘Laat maar’ (De dynamiek tussen tieners en ouders) - Donderdag 24 april 2025 om 20u00
- De on- en offline leefwereld van kinderen - Dinsdag 29 april 2025 om 20u00
- Liefdevol opvoeden (6-12 jaar) - Maandag 5 mei 2025 om 19u30
- Goed genoeg ouderschap - Donderdag 15 mei 2025 om 20u00
- Hoe blijf je in verbinding met je kind als iemand het moeilijk heeft in je gezin? - Maandag 19 mei 2025 om 19u30
- Het belang van ‘thuis’ in de village rond kinderen - Donderdag 22 mei 2025 om 20u00
Wil je de inhoud van deze vormingen graag raadplegen? Bekijk de volledige vormingsbrochure voor 2024-2025 van de Opvoedingswinkels.
Opvoedingswinkels
Kom je graag meer te weten over de werking van onze Opvoedingswinkels?