Opvoedingswinkel
Je kan bij ons terecht met alle vragen die te maken hebben met het opvoeden van kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar. Van heel concrete, praktische dingen tot vragen over opvoedingsproblemen. Geen enkele vraag, geen enkele twijfel van een ouder, van een ‘opvoeder’ is niét de moeite waard. Je hoeft ook niet per se ‘een groot probleem’ te hebben om onze winkel te mogen binnenstappen.
De opvoedingswinkels zijn een onderdeel van de Huizen van het Kind waar je ook het consultatiebureau K&G en infoloketten over het groeipakket of kinderopvang vindt.

Hier vind je de link van ons voorstellingsfilmpje. Je kan dit filmpje ook bekijken in het Engels/Frans/Duits/Spaans/Pools op ons YouTube kanaal.
Bekijk hier de voorstellingsfolder van de opvoedingswinkel.
Voorstellingsfolder Afdrukversie
Met welke vragen kan je bij ons terecht?
Onze opvoedingswinkel is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren. Want daar zit iederéén toch wel eens mee?
- Mijn baby slaapt 's nachts nog altijd niet door...
- Hoe pak ik de driftbuien van mijn peuter aan?
- Mijn puber lijkt verslaafd aan gamen en sociale media. Hoe ga ik hier mee om?
- Mijn kind wordt gepest, wat kan ik doen?
- Wij vormen sinds kort een nieuw samengesteld gezin, met de nodige strubbelingen als gevolg...
Herkenbaar, niet? Twijfels en vragen horen bij opvoeden, want je wilt het graag zo goéd doen. En daar kunnen we jou bij helpen.
Ook rond kinderen en jongeren met een (vermoeden van een) gedrags-, emotionele of ontwikkelingsstoornis kan je bij ons terecht voor informatie, advies en ondersteuning.
- Mijn kind zit nooit stil, wil alles zelf bepalen, kan heel boos reageren,... Een hevig temperament, of is er meer aan de hand?
- Mijn kind kreeg net een diagnose. Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Moeten we anders gaan opvoeden?
- Mijn dochter is erg angstig en verlegen. Ze zit niet goed in haar vel en ik ben bang dat ze gepest wordt. Hoe kan ik haar helpen meer voor zichzelf op te komen?
- We zoeken hulp voor onze zoon met ADHD, maar zien door de bomen het bos niet meer. Welke hulpverlening bestaat er?
Bij deze situaties kunnen we ook mee nadenken en zoeken naar handvatten op maat.


Voor wie?
De opvoedingswinkel is er voor iedereen die met opvoeden te maken heeft: ouders, grootouders, plusouders, leerkrachten, kinderopvang,.... We zoeken samen naar een aanpak op maat. Jij bent als dagelijkse opvoeder ’expert’ over je kind. Door onze kennis én jouw kennis te combineren, kunnen we heel wat positiefs bereiken!
Werking
In onze opvoedingswinkel vind je een luisterend oor, een 'tweede stem', advies. Meer informatie, of gewoon dat duwtje in de rug dat je weer vleugels geeft.
De opvoedingswinkel is een open huis. Je vindt bij ons veel informatie en documentatie over opvoedingsthema’s, uitleg over diagnoses, adressen van verschillende mogelijke dienstverlening voor kinderen, jongeren en gezinnen,... Je kan tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen en de beschikbare info raadplegen. De onthaalmedewerker helpt je op weg en kan indien mogelijk al even tijd vrijmaken voor een kort gesprek. Je kan ons tijdens de openingsuren ook telefonisch bereiken.
Wil je dat een medewerker wat langer tijd kan maken voor je vraag, dan maak je best een afspraak. Voor de beschikbare momenten informeer je bij het onthaal.
In een persoonlijk gesprek luisteren we naar je vragen en denken we mee na over mogelijke antwoorden. Kant en klare oplossingen bieden we niét omdat die gewoonweg niet bestaan.
Volstaat één ontmoeting niet, dan kunnen we een kortdurende begeleiding starten. Heb je nood aan nog meer of andere begeleiding, dan wijzen we je de weg naar andere, gespecialiseerde diensten.
Onze medewerkers zijn gebonden door het beroepsgeheim. Alle gesprekken zijn vrijblijvend, discreet en gratis.
Vormingsaanbod en groepsaanbod
Naast informatie en persoonlijk advies bieden de opvoedingswinkels ook lezingen, workshops, groepstrainingen en praatcafé's over bepaalde opvoedingsthema's aan.
Je vindt ons vormingsaanbod voor het voorjaar 2023 hier
Ons aanbod is gratis, tenzij anders vermeld: in het geval van een lezingen- of trainingsreeks kan er een bijdrage gevraagd worden.
Oudergroepen
Vanuit de opvoedingswinkels Brasschaat, Zoersel en Hoogstraten bieden we regelmatig verschillende oudergroepen aan. Dit zijn reeksen van 4 à 5 avonden waarbij we telkens met dezelfde groep ouders samenkomen rond een bepaald thema. Er is telkens een theoretisch gedeelte, waarin we heel wat info en handvaten aanreiken, maar er is ook ruimte om samen met de andere ouders ervaringen uit te wisselen.
Onderstaand vind je meer info over de verschillende oudergroepen:
Waakzaam zorgen voor tieners - Dinsdag 7/03, 21/03 & maandag 17/04, 24/04 van 19u30 tot 21u30
Weet je soms ook niet meer hoe het aan pakken met je puberende zoon of dochter? Dan is de oudergroep 'waakzaam zorgen voor tieners' misschien iets voor jou. Waakzame zorg of nieuwe autoriteit wil het thema opvoeden, gebaseerd op de principes van Haim Omer, bruikbaar maken voor het opvoeden van pubers. Met deze vormingen rochten we ons tot ouders die onzekerheden, vragen en spanningen ervaren in het samenleven met hun pubers van 12 tot 16 jaar. Door zowel het aanbieden van een inhoudelijk kader, praktische handvaten alsook de ruimte bieden aan uitwisseling met andere ouders willen we deelnemers versterken in de dagelijkse omgang met pubers.
Voor wie: ouders van pubers van tot 12-16 jaar
Kostprijs: gratis
Locatie: 't Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C, Hoogstraten
De flyer vind je hier
Autisme binnenstebuiten - woensdag 26/04, 3/05, 10/05 en 17/05 van 9u30 tot 11u30
Autisme komt voor in alle maten en vormen. Niets voor niets spreekt men van Autisme Spectrum Stoornis, waarbij het woordje spectrum aangeeft hoe verschillend het tot uiting kan komen. In deze oudergroep proberen we zicht te krijgen op de verschillende facetten van autisme. We bekijken hoe autisme er uitziet aan de buitenkant, maar wat er binnen gebeurt. Zo gaan we samen op zoek naar wat lastig is voor jouw kind, waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe je hier mee kan omgaan. We reiken handvaten en hulpmiddelen aan waar je verder mee aan de slag kan gaan.
Voor wie: ouders van kinderen met ASS:
Kostprijs: 50 EUR per gezin (max. 2 personen), inclusief werkmateriaal
Locatie: Welzijnscampus, Bredabaan 399, Brasschaat
De flyer vind je hier.
Verbindend ouderschap, Opvoeden anders bekeken! - Najaar (concrete data volgen nog)
Speelgoed dat door de kamer vliegt, ruziënde broers en zussen, kleuters die weer uit bed komen als ze al lang aan het slapen moeten zijn, kinderen die eerst niet in bad willen en daarna er niet meer uit, borden die niet worden leeg gegeten, pubers die niet op tijd thuis zijn,... Het hoort erbij... In elk gezin.
Vaak wordt er geroepen, gedreigd, gepreekt of gestraft. Dit zorgt dan vaak voor heel wat spanningen.
Maar het kan ook anders.
In deze oudergroep leer je op een andere manier naar je kinderen kijken en luisteren. We bieden methodieken aan om je kinderen grenzen te geven op een respectvolle en verbindende manier.
Deze oudergroep is gebaseerd op de principes van How2talk2kids en democratisch opvoeden.
Begeleiding: OLO vzw - Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van kinderen van 3 - 14 jaar
Kostprijs: GRATIS
Duur: vier bijeenkomsten van telkens 2u
Capaciteit: max. 10 personen
De flyer vind je hier
"Als kleine kinderen groot worden" over tabak, alcohol en drug - Najaar (concrete data volgen nog)
Heb je kinderen tussen 10 en 15 jaar die nog geen tabak, alcohol of drugs gebruiken of er net mee beginnen te experimenteren? Dan is deze vorming iets voor jou.
Hoe kan je je kind verstandig leren omgaan met alcohol? Hoe kan je voorkomen dat je kind tabak of drugs gaat gebruiken? Ook al ervaar je dat niet altijd zo, als ouder heb je heel wat in huis om je tieners te helpen gezonde keuzes te maken. Erover praten en grenzen stellen is de basis.
Dit is een reeks van twee avonden. We verwachten dat je beide data aanwezig kan zijn.
Begeleiding: OLO vzw - Opvoedingswinkel
Voor wie: ouders van pubers van 10-15 jaar
Kostprijs: GRATIS
Duur: twee bijeenkomsten van telkens 2u
Capaciteit: max. 15 personen
AD(H)D binnenstebuiten - Najaar (concrete data volgen nog)
Een kind met AD(H)D opvoeden is een veeleisende taak. Spontaan opvoeden is vaak onvoldoende: er is nood aan een ‘bijzondere’ aanpak. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat oudertraining rond AD(H)D vaak meer resultaat oplevert dan therapeutische interventies op school of individuele therapie. Je kan als ouder heel wat positiefs bereiken!
In deze reeks gaan we met jou op weg om meer greep te krijgen op de opvoeding van je kind. Er wordt in kleine groep achtergrondinformatie gegeven rond AD(H)D en de bijhorende handvatten. We hebben het o.a. over structuur, zelfbeeld, positieve communicatie, omgaan met 'lastig' gedrag,... Er is zeker ook ruimte voor het uitwisselen van dagelijkse ervaringen en praktische oefeningen.
Begeleiding: OLO vzw - RTH
Voor wie: ouders van lagere schoolkinderen met AD(H)D
Kostprijs: 50€ per gezin (max. 2 personen) - inclusief werkmateriaal
Duur: 4 à 5 bijeenkomsten van telkens 2,5 uur
Capaciteit: max. 15 personen
De flyer vind je hier
Inschrijven
Hoe inschrijven voor het vormingsaanbod?
Dit kan via mail naar inschrijven@olo-rotonde.be. Telefonisch kan dit op het nummer 03/270 06 73. Vermeld steeds je naam, hoeveel personen, mailadres en telefoonnummer. We gebruiken je gegevens enkel om info door te geven i.v.m. de lezing waar je voor inschreef en eventueel voor een korte evaluatie achteraf.
Hoe inschrijven voor een oudergroep?
De meeste oudergroepen worden meerdere keren per jaar georganiseerd. De oudergroepen zijn soms overdag, soms ’s avonds, zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen.
Inschrijven kan via inschrijven@olo-rotonde.be. Telefonisch kan dit op het nummer 03/270 06 73. Vermeld steeds je naam, hoeveel personen, mailadres en telefoonnummer. We gebruiken je gegevens enkel om info door te geven i.v.m. de lezing waar je voor inschreef en eventueel voor een korte evaluatie achteraf.
Opvoedingspunten
We hebben opvoedingspunten in verschillende regio's. Je kan hier net zoals in onze opvoedingswinkels terecht voor al je vragen rond opvoeden. Je vindt hier een luisterend oor, folders, informatie en advies. Indien nodig zorgt het opvoedingspunt voor een correcte doorverwijzing. Je kan tijdens de openingsuren binnenspringen of een afspraak maken via telefoon of e-mail.
De contactgegevens en openinsuren van de verschillende opvoedingspunten vind je via onderstaande knop.