Opvoedingswinkel

Je kan bij ons terecht met alle vragen die te maken hebben met het opvoeden van kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar. Van heel concrete, praktische dingen tot vragen over opvoedingsproblemen. Geen enkele vraag, geen enkele twijfel van een ouder, van een ‘opvoeder’ is niét de moeite waard. Je hoeft ook niet per se ‘een groot probleem’ te hebben om onze winkel te mogen binnenstappen.

De opvoedingswinkels zijn een onderdeel van de Huizen van het Kind waar je ook het consultatiebureau K&G en infoloketten over het groeipakket of kinderopvang vindt.

Wat is de opvoedingswinkel?

Onze opvoedingswinkel is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren. Want daar zit iederéén toch wel eens mee?

  • Mijn baby slaapt 's nachts nog altijd niet door...
  • Hoe pak ik de driftbuien van mijn peuter aan?
  • Mijn puber lijkt verslaafd aan gamen en sociale media. Hoe ga ik hier mee om?
  • Mijn kind wordt gepest, wat kan ik doen?
  • Wij vormen sinds kort een nieuw samengesteld gezin, met de nodige strubbelingen als gevolg...

Herkenbaar, niet? Twijfels en vragen horen bij opvoeden, want je wilt het graag zo goéd doen. En daar kunnen we jou bij helpen.

Ook rond kinderen en jongeren met een (vermoeden van een) gedrags-, emotionele of ontwikkelingsstoornis kan je bij ons terecht voor informatie, advies en ondersteuning.

  • Mijn kind zit nooit stil, wil alles zelf bepalen, kan heel boos reageren,... Een hevig temperament, of is er meer aan de hand?
  • Mijn kind kreeg net een diagnose. Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Moeten we anders gaan opvoeden?
  • Mijn dochter is erg angstig en verlegen. Ze zit niet goed in haar vel en ik ben bang dat ze gepest wordt. Hoe kan ik haar helpen meer voor zichzelf op te komen?
  • We zoeken hulp voor onze zoon met ADHD, maar zien door de bomen het bos niet meer. Welke hulpverlening bestaat er?

Bij deze situaties kunnen we ook mee nadenken en zoeken naar handvatten op maat.

Pexels Tatiana Syrikova 3933031 (1) Onthaalruimte opvoedingswinkel Zoersel

Voor wie?

De opvoedingswinkel is er voor iedereen die met opvoeden te maken heeft: ouders, grootouders, plusouders, leerkrachten, kinderopvang,.... We zoeken samen naar een aanpak op maat. Jij bent als dagelijkse opvoeder ’expert’ over je kind. Onze kennis én jouw kennis vormen samen een meerwaarde. 

Werking

In onze opvoedingswinkel vind je een luisterend oor, een 'tweede stem', advies. Meer informatie, of gewoon dat duwtje in de rug dat je weer vleugels geeft.

De opvoedingswinkel is een open huis. Je vindt bij ons veel informatie en documentatie over opvoedingsthema’s, uitleg over diagnoses, adressen van verschillende mogelijke dienstverlening voor kinderen, jongeren en gezinnen,... Je kan tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen en de beschikbare info raadplegen. De onthaalmedewerker helpt je op weg en kan indien mogelijk al even tijd vrijmaken voor een kort gesprek. Je kan ons tijdens de openingsuren ook telefonisch bereiken.

Wil je dat een medewerker wat langer tijd kan maken voor je vraag, dan maak je best een afspraak. Voor de beschikbare momenten informeer je bij het onthaal.

In een persoonlijk gesprek luisteren we naar je vragen en denken we mee na over mogelijke antwoorden. Kant en klare oplossingen bieden we niét omdat die gewoonweg niet bestaan. 

Volstaat één ontmoeting niet, dan kunnen we een kortdurende begeleiding starten. Heb je nood aan nog meer of andere begeleiding, dan wijzen we je de weg naar andere, gespecialiseerde diensten.

Onze medewerkers zijn gebonden door het beroepsgeheim. Alle gesprekken zijn vrijblijvend, discreet en gratis.

Vormingsaanbod

Naast informatie en persoonlijk advies bieden de opvoedingswinkels ook lezingen, workshops, groepstrainingen en praatcafé's over bepaalde opvoedingsthema's aan.

Je vindt ons vormingsaanbod voor het voorjaar 2023 hier

Hier vind je ons voorstellingsfilmpje. Je kan dit filmpje ook bekijken in het Engels/Frans/Duits/Spaans/Pools op ons YouTube kanaal.

Ons aanbod is gratis, tenzij anders vermeld: in het geval van een lezingen- of trainingsreeks kan er een bijdrage gevraagd worden.

Oudergroepen

Vanuit de opvoedingswinkels Brasschaat, Zoersel en Hoogstraten bieden we regelmatig verschillende oudergroepen aan. Dit zijn reeksen van 4 à 5 avonden waarbij we telkens met dezelfde groep ouders samenkomen rond een bepaald thema. Er is telkens een theoretisch gedeelte, waarin we heel wat info en handvaten aanreiken, maar er is ook ruimte om samen met de andere ouders ervaringen uit te wisselen.

Onderstaand vind je meer info over de verschillende oudergroepen:

Waakzaam zorgen voor tieners - Dinsdag 7/03, 21/03 & maandag 17/04, 24/04 van 19u30 tot 21u30

Weet je soms ook niet meer hoe het aan pakken met je puberende zoon of dochter? Dan is de oudergroep 'waakzaam zorgen voor tieners' misschien iets voor jou. Waakzame zorg of nieuwe autoriteit wil het thema opvoeden, gebaseerd op de principes van Haim Omer, bruikbaar maken voor het opvoeden van pubers. Met deze vormingen rochten we ons tot ouders die onzekerheden, vragen en spanningen ervaren in het samenleven met hun pubers van 12 tot 16 jaar. Door zowel het aanbieden van een inhoudelijk kader, praktische handvaten alsook de ruimte bieden aan uitwisseling met andere ouders willen we deelnemers versterken in de dagelijkse omgang met pubers.

Voor wie: ouders van pubers van tot 12-16 jaar

Kostprijs: gratis

Locatie: 't Gastenhuys, Heilig Bloedlaan 252C, Hoogstraten

Autisme binnenstebuiten - woensdag 26/04, 3/05, 10/05 en 17/05 van 9u30 tot 11u30

Autisme komt voor in alle maten en vormen. Niets voor niets spreekt men van Autisme Spectrum Stoornis, waarbij het woordje spectrum aangeeft hoe verschillend het tot uiting kan komen. In deze oudergroep proberen we zicht te krijgen op de verschillende facetten van autisme. We bekijken hoe autisme er uitziet aan de buitenkant, maar wat er binnen gebeurt. Zo gaan we samen op zoek naar wat lastig is voor jouw kind, waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe je hier mee kan omgaan. We reiken handvaten en hulpmiddelen aan waar je verder mee aan de slag kan gaan.

Voor wie: ouders van kinderen met ASS:

Kostprijs: 50 EUR per gezin (max. 2 personen), inclusief werkmateriaal

Locatie: Welzijnscampus, Bredabaan 399, Brasschaat

Inschrijven

Hoe inschrijven voor het vormingsaanbod?

Dit kan via mail naar inschrijven@olo-rotonde.be. Telefonisch kan dit op het nummer 03/633 99 05 of 03/270 06 73. Vermeld steeds je naam, hoeveel personen, mailadres en telefoonnummer. We gebruiken je gegevens enkel om info door te geven i.v.m. de lezing waar je voor inschreef en eventueel voor een korte evaluatie achteraf.

Hoe inschrijven voor een oudergroep?

De meeste oudergroepen worden meerdere keren per jaar georganiseerd. Wanneer je aangeeft dat je graag zou willen deelnemen aan één van onze oudergroepen, zetten we je gegevens op de interesselijst. Wanneer er een nieuwe reeks gepland wordt, nemen we contact op met (een deel van) de geïnteresseerden. Deze krijgen als eerste de kans om in te schrijven. We kunnen geen rekening houden met de datum van aanmelden. Wees er dus snel bij als je graag deelneemt! Als de groep nog niet volzet is, wordt de reeks verder opengesteld.

De oudergroepen zijn soms overdag, soms ’s avonds, zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen. Passen de geplande data niet, dan blijf je op de interesselijst staan en word je de volgende keer opnieuw gecontacteerd. Heb je geen interesse meer om deel te nemen, laat het zeker even weten, dan verwijderen we je gegevens en ontvang je geen mails meer.

Je gegevens op de interesselijst laten zetten kan via het mailadres inschrijven@olo-rotonde.be. Telefonisch kan dit op het nummer 03/633 99 05 of 03/270 06 73. Vermeld steeds je naam, hoeveel personen, mailadres en telefoonnummer. We gebruiken je gegevens enkel om info door te geven i.v.m. de lezing waar je voor inschreef en eventueel voor een korte evaluatie achteraf. 

Bekijk hier de voorstellingsfolder van de opvoedingswinkel. 

Voorstellingsfolder Afdrukversie