Opvoedingswinkel

Je kan bij ons terecht met alle vragen die te maken hebben met het opvoeden van kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar. Van heel concrete, praktische dingen tot vragen over opvoedingsproblemen. Geen enkele vraag, geen enkele twijfel van een ouder, van een ‘opvoeder’ is niét de moeite waard. Je hoeft ook niet per se ‘een groot probleem’ te hebben om onze winkel te mogen binnenstappen.

De opvoedingswinkels zijn een onderdeel van de Huizen van het Kind waar je ook het consultatiebureau K&G en infoloketten over het groeipakket of kinderopvang vindt.

Benieuwd naar het vormingsaanbod voor het schooljaar 2024-2025?

Ga naar het vormingsaanbod

Bekijk hier de voorstellingsfolder van de opvoedingswinkel of ons voorstellingsfilmpje!

Youtube video thumbnail (id: G-f1e9OnyJs)

Met welke vragen kan je bij ons terecht?

Onze opvoedingswinkel is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren. Want daar zit iederéén toch wel eens mee?

  • Mijn baby slaapt 's nachts nog altijd niet door...
  • Hoe pak ik de driftbuien van mijn peuter aan?
  • Mijn puber lijkt verslaafd aan gamen en sociale media. Hoe ga ik hier mee om?
  • Mijn kind wordt gepest, wat kan ik doen?
  • Wij vormen sinds kort een nieuw samengesteld gezin, met de nodige strubbelingen als gevolg...

Herkenbaar, niet? Twijfels en vragen horen bij opvoeden, want je wilt het graag zo goéd doen. En daar kunnen we jou bij helpen.

Ook rond kinderen en jongeren met een (vermoeden van een) gedrags-, emotionele of ontwikkelingsstoornis kan je bij ons terecht voor informatie, advies en ondersteuning.

  • Mijn kind zit nooit stil, wil alles zelf bepalen, kan heel boos reageren,... Een hevig temperament, of is er meer aan de hand?
  • Mijn kind kreeg net een diagnose. Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Moeten we anders gaan opvoeden?
  • Mijn dochter is erg angstig en verlegen. Ze zit niet goed in haar vel en ik ben bang dat ze gepest wordt. Hoe kan ik haar helpen meer voor zichzelf op te komen?
  • We zoeken hulp voor onze zoon met ADHD, maar zien door de bomen het bos niet meer. Welke hulpverlening bestaat er?

Bij deze situaties kunnen we ook mee nadenken en zoeken naar handvatten op maat.

Pexels Tatiana Syrikova 3933031 (1) Onthaalruimte opvoedingswinkel Zoersel

Voor wie?

De opvoedingswinkel is er voor iedereen die met opvoeden te maken heeft: ouders, grootouders, plusouders, leerkrachten, kinderopvang,.... We zoeken samen naar een aanpak op maat. Jij bent als dagelijkse opvoeder ’expert’ over je kind. Door onze kennis én jouw kennis te combineren, kunnen we heel wat positiefs bereiken!

Werking

In onze opvoedingswinkel vind je een luisterend oor, een 'tweede stem', advies. Meer informatie, of gewoon dat duwtje in de rug dat je weer vleugels geeft.

De opvoedingswinkel is een open huis. Je vindt bij ons veel informatie en documentatie over opvoedingsthema’s, uitleg over diagnoses, adressen van verschillende mogelijke dienstverlening voor kinderen, jongeren en gezinnen,... Je kan tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen en de beschikbare info raadplegen. De onthaalmedewerker helpt je op weg en kan indien mogelijk al even tijd vrijmaken voor een kort gesprek. Je kan ons tijdens de openingsuren ook telefonisch bereiken.

Wil je dat een medewerker wat langer tijd kan maken voor je vraag, dan maak je best een afspraak. Voor de beschikbare momenten informeer je bij het onthaal.

In een persoonlijk gesprek luisteren we naar je vragen en denken we mee na over mogelijke antwoorden. Kant en klare oplossingen bieden we niét omdat die gewoonweg niet bestaan. 

Volstaat één ontmoeting niet, dan kunnen we een kortdurende begeleiding starten. Heb je nood aan nog meer of andere begeleiding, dan wijzen we je de weg naar andere, gespecialiseerde diensten.

Onze medewerkers zijn gebonden door het beroepsgeheim. Alle gesprekken zijn vrijblijvend, discreet en gratis.

Vormingsaanbod en groepsaanbod

Naast informatie en persoonlijk advies bieden de opvoedingswinkels ook lezingen, workshops, groepstrainingen en praatcafé's over bepaalde opvoedingsthema's aan.

Benieuwd naar het vormingsaanbod voor het schooljaar 2024-2025?

Klik hier

Ons aanbod is gratis, tenzij anders vermeld: in het geval van een lezingen- of trainingsreeks kan er een bijdrage gevraagd worden.

Oudergroepen

Vanuit de opvoedingswinkels Brasschaat, Zoersel en Hoogstraten bieden we regelmatig verschillende oudergroepen aan. Dit zijn reeksen van 4 à 5 avonden waarbij we telkens met dezelfde groep ouders samenkomen rond een bepaald thema. Er is telkens een theoretisch gedeelte, waarin we heel wat info en handvaten aanreiken, maar er is ook ruimte om samen met de andere ouders ervaringen uit te wisselen.

Heb je graag meer info over de verschillende oudergroepen in het schooljaar 2024-2025?

Klik hier

Opvoedingspunten

We hebben opvoedingspunten in verschillende regio's. Je kan hier net zoals in onze opvoedingswinkels terecht voor al je vragen rond opvoeden. Je vindt hier een luisterend oor, folders, informatie en advies. Indien nodig zorgt het opvoedingspunt voor een correcte doorverwijzing.  Je kan tijdens de openingsuren binnenspringen of  een afspraak maken via telefoon of e-mail.

De contactgegevens en openingsuren van de verschillende opvoedingspunten vind je via onderstaande knop.

Info opvoedingspunten

Wil je ons volgen op sociale media?

Facebook
Instagram
Pinterest
Youtube