Persoonlijke assistentiedienst

Een persoonlijk assistent biedt hulp op maat voor mensen met een beperking zodat zij hun dagelijks leven kunnen blijven organiseren. De hulp die ze bieden hangt af van jouw noden en wensen. Ze kunnen je hulp bieden bij het huishouden, persoonlijke verzorging, boodschappen of vervoer. Of misschien wil je graag af en toe een leuke uitstap of activiteit doen? De assistent gaat graag met je mee! 

Voor wie?

Een assistent inzetten kan zowel voor volwassenen als minderjarigen. Je kan de PA-dienst betalen met je eigen middelen of met een budget van het VAPH. Voor volwassenen is dit een Persoonsvolgend Budget, vaak afgekort als PVB .Voor minderjarigen is dit een persoonlijk assistentie budget of PAB.

Meer info over het aanvragen van een budget bij het VAPH kan je hier vinden.

Wat kan een assistent voor jou doen?

De hulp die de assistent biedt, hangt af van jouw specifieke wensen en noden.

Dit kan praktische ondersteuning zijn zoals hulp bij koken, opruimen, aankleden of verplaatsingen. De assistent kan ook je kind helpen. Bijvoorbeeld bij verplaatsing naar, van en in de school. (vervoer wordt enkel gedaan in combinatie met een activiteit)

Of misschien wil je graag een leuke uitstap of activiteit doen, maar is het moeilijk om dit volledig zelfstandig te doen? Je assistent kan dan met jou meegaan om je te ondersteunen.

Wil je eerder hulp bij het uitbouwen van je netwerk, of om bepaalde vaardigheden aan te leren? Ook hier kan je assistent voor de nodige ondersteuning zorgen. Soms wordt er ook samengewerkt met een psychosociale begeleider om extra vragen omtrent je welzijn op te nemen.

Pexels Kampus Production 7551667 (1)

Werking

Wij zijn een erkende zorgaanbieder die je ondersteunt bij de zoektocht naar individuele ondersteuning.

Wat betekent dit nu concreet? Wij helpen je met het zoeken naar een geschikte assistent waar jij een ‘klik’ mee hebt. Wij beschikken zelf over een pool van ervaren assistenten met een hart voor mensen. Of we plaatsen een vacature op jouw maat en zoeken een assistent die geschikt is voor jouw vraag. Een andere mogelijkheid is dat iemand uit jouw omgeving (één van je ouders, broer of zus, iemand uit je buurt,...) je persoonlijke assistent wordt of blijft en wij hen hierbij ondersteunen.

We bekijken samen met jou welke ondersteuning je nodig hebt, hoeveel en op welke momenten. Dit kan overdag, ‘s avonds of in het weekend zijn. Deze afspraken worden vervolgens duidelijk beschreven in de overeenkomst die we opstellen. Op het einde van de maand krijg je van ons steeds een assistentierooster voor de komende maand. Daarin staat beschreven welke assistent, wanneer en voor hoe lang deze bij jou langskomt.

Wij nemen het werkgeverschap op ons. Dit wil zeggen dat wij lonen berekenen en betalen, we zorgen dat de verplichtingen voor de RSZ in orde zijn, we organiseren het geneeskundig toezicht,… Je hoeft je zelf dus niet bezig te houden met de nodige administratie.

Onze persoonlijke assistenten krijgen steeds ondersteuning van onze organisatie via coaching en vormingen. Indien jouw persoonlijke assistent vakantie heeft of ziek is, dan zorgen wij steeds in samenspraak met jou of het nodig en mogelijk is om eventueel te zorgen voor een vervanger.

Ik vind het leuk om via de PA-dienst dingen te kunnen ondernemen, die ik niet altijd aan mijn ouders kan vragen. Onze PA-dagen, die vliegen, ik kijk daar altijd naar uit. Ze vormen ook een afwisseling in mijn leven.

Foto van Steve

Steve

Cliënt PA-dienst

Pexels Kampus Production 7551618

Aanmelden

Wil je graag een aanmelding doen? Neem dan gerust contact op met ons onthaalteam.

Aanmelden kan op elk moment via ons online aanmeldformulier, Neem je liever telefonisch contact op, dat kan op werkdagen via 03 633 98 99

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. We starten altijd met een kennismakingsgesprek waarbij je meer uitleg krijgt over onze dienstverlening en we samen met jou bekijken wat jouw noden en vragen zijn. Wanneer de vraag duidelijk is, gaat de PA-dienst op zoek naar een geschikte assistent.

Kostprijs

De kostprijs voor een persoonlijke assistent bespreken we tijdens ons eerste gesprek. Dit kan betaald worden via je eigen middelen,via PAB of via PVB cash of voucher.

In deze kostprijs per uur zit volgende inbegrepen:

  • Bruto-uurloon van de assistent
  • Onrechtstreekse loonkosten zoals woon-werkverkeer, vakantiegeld, kosten sociaal secretariaat,...
  • Overleg en vorming van de assistent
  • Coördinatie van de ondersteuning door het Hoofd van de persoonlijke assistentiedienst

Daarnaast zijn er nog enkele kosten die niet verrekend zijn in de prijs per uur. Deze zijn door de budgethouder nog extra te betalen. Indien je betaalt met een PVB of PAB kan dit (afhankelijk van welke het is) met het budget of met het vrij besteedbaar deel van het budget.

  • Kilometers die de assistent met zijn eigen auto rijdt in opdracht van jou, overeenkomstig met het tarief toegekend aan Federale ambtenaren. Deze worden apart vermeld op de factuur.
  • Kosten verbonden aan activiteiten in opdracht van jou, bv: een toegangsticket van de activiteit voor de assistent.
  • Prestaties door assistenten 's avonds of tijdens het weekend, hiervoor betaal je een toeslag.