Globale individuele ondersteuning

Onze organisatie gelooft in een inclusieve samenleving. Wij zijn er van overtuigd dat diversiteit mooie kansen biedt voor de ontwikkeling van kinderen, zowel met als zonder beperking. Het kan een inclusieve samenleving alleen maar ten goede komen als kinderen op jonge leeftijd al in contact komen met andere kinderen die een extra zorgbehoefte of beperking hebben. We proberen dit te realiseren dooor volop in te zetten op individuele globale ondersteuning (GIO). Het doel is de participatie van jonge kinderen (0-7 jaar) met (een vermoeden van) een beperking in het gewoon onderwijs en de kinderopvang te bevorderen en te versterken.

Met de hulp van GIO en hun geweldige begeleidster konden we in zeer korte tijd veranderingen in onze dochter haar gedrag zien. Ze is nu moediger, zelfverzekerder en haar contact met de andere kinderen is aanzienlijk verbeterd.

Foto van Mama M.

Mama M.

17

Werking

Samen met de ouders en de begeleiders in de opvang, de kleuterleidster of leerkracht, bekijken we wat er nodig is aan ondersteuning om je kind op een kwalitatieve manier op te vangen en zijn/haar ontwikkeling te stimuleren. GIO wil zowel begeleiding als praktische ondersteuning bieden.

GIO is mogelijk in verschillende vormen en hangt af de vragen en behoeften van je kind én van de context.

Hieronder vind je aantal voorbeelden van wat er binnen GIO mogelijk is:

  • De begeleiders hebben nood aan toelichting over hoe ze met je kind best omgaan.
  • De kleuterleidster heeft vragen over het aanpassen van haar klasomgeving aan de specifieke noden van je kind.
  • Het samenspelen met andere kinderen loopt moeilijk, het begeleiden van je kind hierbij kan helpen.
  • Je kind geraakt makkelijk overstuur in een drukke omgeving, af en toe individuele begeleiding kan deugd doen.
  • Je kind heeft extra hulp nodig bij het aanleren van bepaalde vaardigheden die aan bod komen in de opvang of kleuterschool.
  • Je kind heeft het moeilijk met overgangen, samen nadenken om die goed voor te bereiden en te begeleiden kan dit vergemakkelijken.

Praktisch

GIO kan max. 30 uur per jaar ingezet worden in de opvang of de school en is gratis. Het kan gecombineerd worden met RTH-ondersteuning zoals bijvoorbeeld 36 uur begeleiding aan huis.

Onze begeleiders komen in de kinderopvang of in scholen gelegen in de provincie Antwerpen.

Download hier onze flyer.

Aanmelden

Heb je interesse in onze GIO? Wens je vrijblijvend extra informatie? Het onthaalteam helpt je graag verder!

Aanmelden voor GIO kan op elk moment via ons online aanmeldformulier, Neem je liever telefonisch contact op, dat kan op werkdagen via 03 633 98 99

Indien de aanmelding wordt goedgekeurd, zetten we je kind op onze wachtlijst. Houd er wel rekening mee dat wachtlijsten helaas niet uitzonderlijk zijn. Voor schooljaar 2023-2024 is er geen opstartmogelijkheid meer in regio Antwerpen en regio Geel.

Indien we niet kunnen ingaan op de je vraag, dan bekijken we samen andere mogelijkheden.