Centra voor dagondersteuning

Kan je ondersteuning gebruiken bij het uitbouwen van je dagbesteding? We bieden zowel activiteiten aan in groep als individueel in één van onze centra voor dagondersteuning, of op locatie in jouw eigen woonomgeving. Alle activiteiten vinden plaats tijdens de daguren, en kunnen voor iedereen verschillend zijn: van werken tot beleven, bewegen, vormen, creatieve activiteiten of ontspannen. We zoeken naar een combinatie van uitdaging en rust. Er zit vast iets voor jou tussen!

We werken inclusief,  er zijn verschillende samenwerkingsverbanden waardoor onze cliënten actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. 

Man en vrouw zijn bezig met het vouwen van zakjes

Dagondersteuning in groep

Je bent elke werkdag welkom van 8u30 tot 16u00. We zorgen voor een zinvolle dagbesteding, met een waaier aan inclusieve activiteiten. Je kan zelf kiezen waaraan je wil deelnemen:

  • Ben je iemand creatief?
  • Zoek je liever wat actie op? Sport je graag?
  • Een dagje heerlijk ontspannen? Even uitwaaien in de natuur?
  • Hou je van cultuur?
  • Ben je graag bezig met taal?
  • Hippotherapie
  • ...

Heb je nood aan specifieke verzorging, zoals verpleging, logopedische of kinesitherapeutische behandelingen,... Dit kan vanuit onze dagondersteuning. We maken hierover vooraf concrete afspraken.

Weet je niet zeker of onze dagondersteuning iets voor jou is? je bent altijd welkom om vrijblijvend een keertje te komen proberen!

Dagcentrum Mikado

Ben je op zoek naar dagondersteuning in groep? Dan ben je bij ons dagcentrum Mikado aan het juiste adres. In een huiselijke warme groep werken we op maat, afgestemd op jouw noden. Onze kleine ateliers bieden een waaier aan activiteiten gaande van sportief tot creatief zoals keramiek, naai- en stikwerk en koken. Daarnaast zetten we in op vormende activiteiten zoals computer, ons eigen krantje en actualiteit. Doorheen het jaar zijn er verschillende themaweken waar we op allerlei manieren rond werken. 

Ook buiten de muren van ons dagcentrum zijn er tal van mogelijkheden: zo bezoeken we musea of gaan we samen naar een optreden. We spelen netbal in competitievorm, en we nemen deel aan sportieve events uit de buurt. 

Ons gebouw is speciaal ontworpen om personen die rolstoelgebonden zijn van de beste zorg te kunnen voorzien: aangepast sanitair, aangepaste tafels, keuken,... De medische dienst is beschikbaar voor advies en ondersteuning, daarnaast zijn er ook enkele uren logopedie en kine aanwezig voor wie dit nodig heeft.

 

Dagcentrum Kwartier Noord

Ons dagcentrum Kwartier Noord is omgeven door de groene natuur. Gelegen op een rustige locatie aan het vliegveld van Brasschaat. We verwelkomen hier dagelijks cliënten in ons uitgebreid kunstatelier waar de mooiste creaties tot leven komen! Schuilt er een echte kok in jou, tover de heerlijkste lekkernijen op tafel in ons kookatelier. Tenslotte hebben we ook een recyclage atelier dat volledig in ons concept 'duurzaamheid' past: vanuit afvalhout maken we fantastische creaties.

 

Dagcentrum Sterrenhuis

Ons dagcentrum Sterrenhuis is gericht op cliënten die vooral ervaringsgericht georiënteerd zijn, zij kunnen deelnemen aan ateliers waar het 'mee beleven' van de activiteit centraal staat. We werken in ankergroepen, opgedeeld in naargelang eigenheid van de cliënten. Op deze manier kan er zo prikkelarm mogelijk gewerkt worden zodat iedereen zich hier thuis kan voelen.

Inzet is beleven, genieten, er bij zijn, en anderen aan het werk zien. Dit kan tijdens onze muziekactiviteiten, keramiek- en kookateliers, handwerkatelier, snoezelen, wandelen of een bezoekje aan de markt.

Dagcentrum De Vluchtheuvel

In ons dagcentrum De Vluchtheuvel zijn er vier basisactiviteiten die de leidraad vormen voor onze dagorganisatie:

Tuin: Het onderhouden van de tuinen rondom het woon- en daggedeelte. Er zijn heel wat verschillende groenten en kruiden.

Crea: we gaan samen aan de slag met papier, klei,...

Keuken: samen zetten we de lekkerste lekkernijen op tafel: van soep tot koekjes.

'Fabriekske': in ons fabriekske recycleren we materialen: we halen ze uit elkaar en sorteren papier en andere materialen.

 

"Ik vind het ongelooflijk fantastisch om met volwassenen met een beperking te werken. We leren hen dagelijks dingen bij, we zoeken samen naar hun interesses, dat geeft mij voldoening!"

Foto van Liesje Van Osselaer

Liesje Van Osselaer

Begeleidster dagbesteding

Individuele dagondersteuning 

Wil je graag deelnemen aan de activiteiten van reguliere diensten in je woonomgeving?
Neem contact op met ons en we bekijken samen met jou de mogelijkheden, bereiden je deelname voor en volgen je mee op. 

Op regelmatige basis kan een begeleider langskomen om te bekijken of alles nog goed loopt of dat er bijsturing nodig is.

Brood Snijden Houtbewerking

Begeleid werken of vrijwilligerswerk

Je wil graag vrijwillig werken in een gewone arbeidsomgeving.

Kan je (nog) niet of niet meer aan de slag in een reguliere arbeidsomgeving. We bekijken samen met jou je interesses, brengen je mogelijkheden in kaart en gaan op zoek naar een geschikte job. Je begeleider leert je je job aan en stelt je voor aan een werkpostbegeleider die je verder zal ondersteunen op de werkvloer (jobcoaching). Je begeleider neemt regelmatig contact op om te informeren of alles goed verloopt. Indien nodig sturen we bij.

Je begeleider biedt blijvend ondersteuning aan jou en de werkgever.

Download hier onze flyer begeleid werken.

Inclusief eethuis Pure Pauze

Is horeca je passie?

Op 4 april 2018 opende ons inclusief eethuis Pure Pauze de deuren. Pure Pauze is een inclusief project in het centrum van Brasschaat, waarmee we mensen met een beperking een centrale plek willen geven in onze maatschappij. Werk je graag samen in de zaal, of liever in de keuken? Samen zetten we je talenten in de kijker, onze begeleiders ondersteunen je hierin! We werken in dagdelen van dinsdag tot en met zaterdag.

Hulpkok Steven neemt je mee in zijn Pure Pauze verhaal, neem snel een kijkje!

Meer info? www.purepauze.be

 

Leercentrum

Als inclusieve organisatie vinden we dat iedereen 'recht op werk' heeft. Op deze manier ontwikkel je je behoeften, kan je je talenten inzetten in de samenleving en het gevoel hebben van betekenis te zijn voor anderen en erbij te horen. We willen dat iedereen de nodige kansen krijgt om een zo inclusief en zelfstandig mogelijk leven te leiden. We zoeken samen naar mogelijkheden om je te ontplooien in een context die je hierin optimaal kan ondersteunen.

Hierop willen wij inspelen met ons Leercentrum door:

  • Samen op zoek te gaan naar jouw wensen en dromen
  • Samen gaan we op zoek naar je vaardigheden en talenten, en spelen hierop in
  • We geven je opleiding om je talenten optimaal te gebruiken in de juiste job.

We willen graag groeien naar een vormingscentrum als extra, alternatief of aanvullend aanbod voor dagbesteding. We begeleiden een cursus horenca en bakkerij in samenwerking met CVO Antwerpen, campus PIVA. (bekijk hier onze actuele opleidingen) Deze opleidingen kunnen de stap van een dagcentrum naar Begeleid werken ondersteunen, of een verdere stap richting het regulier werken.

Werking

Samen ondersteuning bepalen

Samen maken we een begeleidingsovereenkomst voor je op: we brengen in kaart waarvoor en op welke manier je ondersteuning nodig hebt. Elk jaar nodigen we je uit om je dagbestedingssituatie te bespreken en nieuwe doelstellingen te formuleren.

Inspraak

We vinden in dialoog gaan erg belangrijk. Tijdens individuele gesprekken en jaarlijkse evaluaties peilen we naar jouw mening en wensen, dit is ons vertrekpunt. We werken ook met een collectief overleg. Dat overleg regelt de inspraak van onze cliënten op niveau van de organisatie. Hier zetelen cliënten die zich hiervoor kandidaat stellen. Zo krijg je informatie over onze dienstverlening en nieuwe initiatieven. Je kan ook advies geven over belangrijke beslissingen.

Netwerken

We zijn van mening dat iedereen het recht heeft om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Als ook jij dit wil, zullen we met een positieve blik kijken naar jouw mogelijkheden om deel te nemen aan en gebruik te maken van alle reguliere diensten. Zo hechten we ook veel belang aan je natuurlijk netwerk, je familie, vrienden, werkmakkers, buren, … Wat kunnen jullie voor elkaar betekenen?

Vrouw schildert houten letters

Startprocedure

Jij, als kandidaat, of je familie of je netwerk stelt je vraag aan het onthaalteam. Dat kan via ons online aanmeldformulier, per telefoon op het nummer 03/ 633 98 99 of per e-mail op olo-rotonde@onthaalteam.be.

Een medewerker maakt een afspraak met jou voor een kennismakingsgesprek. Ouders, belangrijke personen of doorverwijzers kunnen hierbij aanwezig zijn.

We brengen je ondersteuningsvraag in kaart. Als je reeds een traject bij de DienstOndersteuningsPlan doorliep, bekijken we dit samen. Wat zijn je wensen en verwachtingen?

Kreeg je al een Persoonsvolgend Budget van het VAPH? Hoeveel bedraagt je budget? Indien niet, bekijken we samen de mogelijkheden om ondersteuning te krijgen via RTH-punten. 

Intern bekijken we welke afdeling een antwoord kan bieden op je vraag en op welke termijn we je ondersteuning kunnen starten.

Kostprijs

Indien je beschikt over een PVF (Persoonsvolgend Budget) berekenen we de kostprijs op basis van de intensiviteit van de ondersteuning. Dit kan zowel in voucher, als in cashbudget. Heb je vraag naar dagondersteuning, maar nog geen budget? Neem dan gerust ook contact op, wij zoeken samen naar een oplossing.

Voor meer informatie hierover, kan je contact opnemen met het OLO-Rotonde onthaalteam.