Kunstveiling - leefgroep Honk 2

In ... wordt er een kunstveiling georganiseerd ten voordele van onze leefgroep Honk. Wij kijken er alvast heel erg naar uit en we hopen jullie even enthousiast te maken. Met dit initiatief hopen we enkele extra’s te kunnen aanbieden aan onze jongens in de vorm van materiaal of ervaringen. Bovendien (en misschien nog belangrijker) geeft het de jongeren van Honk de kans om de buitenwereld meer te vertellen over de werking van hun leefgroep. Op deze manier willen ze graag hun steentje bijdragen aan een positievere beeldvorming rond leefgroepen. Onderstaand vertellen begeleidster Sarah en jongere Francis je er graag meer over.

Sarah: "In Honk 2 verblijven jongens tussen de leeftijd van 16 en 21 jaar met gedrags- en emotionele stoornissen. Een aantal diagnoses zoals ASS, ADHD, ADD en ODD zien we vaak terug bij onze groep. Meestal is er ook sprake van een hechtingsstoornis. Onze jongens hebben vaak een hele rugzak. Dit maakt dat relaties aangaan met anderen vaak moeilijk loopt. Wij proberen in deze leefgroep hier dan ook hard aan te werken. In onze leefgroep wordt er echt gewerkt naar zelfstandigheid en volwassenheid zodat de jongens na onze leefgroep op zichzelf kunnen wonen, al dan niet met extra ondersteuning."

Francis: "Het is voor een thuissituatie niet altijd gemakkelijk om te weten hoe ze je kunnen ondersteunen. Om de thuissituatie terug te stabiliseren is het soms nodig dat beide partijen even tot rust kunnen komen. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf autisme en dat is voor mijn context niet altijd gemakkelijk. Grapjes of sarcasme zijn bijvoorbeeld lang moeilijk geweest voor mij. Ik heb dat echt moeten leren."

0

Benodigd budget voor de fitnessruimte

De kunstveiling

Sarah: "Vrienden van mij doen vaak aan liefdadigheid. Ik vertel vaak over mijn werk en ze vonden het wel een fijn idee om ons te ondersteunen. Ze zijn vervolgens op bezoek gekomen om te zien of ze effectief wel voeling hadden met onze groep. Dat was gelukkig geen probleem want onze jongens zijn echte charmeurs. Via hen is onze groep dan voorgedragen en gekozen als goed doel voor de kunstveiling."

Francis: "Wij zijn hier allemaal heel blij mee. We kijken er ook naar uit om mee te gaan helpen."

Sarah: "Wij hebben budgetten, maar extra’s zijn niet altijd vanzelfsprekend. Je mag niet vergeten dat veel van onze jongens hier permanent verblijven en niet meer naar huis gaan. Voor veel jongens zijn we niet alleen opvoeders, maar ook hun volledige context waarbinnen alles georganiseerd moeten worden. Het is voor ons niet altijd evident om altijd te kunnen meegaan of hen weg te brengen naar hobby’s. Het is voor ons dus een uitdaging om de dagbesteding levendig te houden. Een deel van de opbrengst zouden we daarom echt willen besteden aan activiteiten. We denken hierbij bijvoorbeeld aan paintballen. We zouden het zo tof vinden om onze jongens die ervaringen te kunnen geven. Daarnaast zou het mooi zijn als we genoeg geld inzamelen voor bijvoorbeeld een pingpongtafel of een pooltafel."

Francis: "We wachten niet op de veiling om al zaken te realiseren, maar het zou wel heel fijn zijn dat we door de veiling ook echt extra’s kunnen aankopen. Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met het inrichten van een fitnessruimte. Deze is nu nog heel basic. Het zou super zijn dat we deze kunnen uitbouwen met bijvoorbeeld een extra set gewichten. Voor ons is die fitness heel belangrijk, maar fitnessmateriaal is jammer genoeg heel duur. We kunnen daar echt onze gedachten verzetten. Door de fitness heb ik echt een doel gevonden om aan te werken."

Wij zijn echt enthousiast over de kunstveiling omdat we eens met onze leefgroep naar buiten kunnen treden en kunnen laten zien wie we echt zijn.

Francis

jongere leefgroep Honk

Jongens met potentieel

Sara: "Het GES+ label staat vaak gelijk aan afgeschreven worden. Dat is zo spijtig want in onze jongens zit zoveel potentieel. Het is een feit dat het traject van onze jongens niet makkelijk is geweest, niet makkelijk is en waarschijnlijk ook nooit makkelijk zal worden. Maar zij gaan hier in de leefgroep echt wel vooruit. Soms in kleine stapjes, maar wel vooruit. Je komt naar hier om te groeien en te ontwikkelen. Het blijven jongens met een handleiding maar soms is het GES+ label niet meer van toepassing. Dit blijft echter altijd in hun dossier staan."

Francis: "Wij zijn daarom ook zo enthousiast over de kunstveiling omdat we eens met onze leefgroep naar buiten kunnen treden. Veel mensen weten niet hoe een leefgroep werkt. Ik heb het gevoel dat ik veel ben gegroeid, maar het GES+ label blijft wel op mij kleven. Ik moet vaak bewijzen dat ik niet slecht ben, maar dat ik gewoon in een lastige situatie zit. De benaming instelling of leefgroep is voor veel mensen beangstigend. Ik wil er graag  over vertellen en het laten zien. Mensen die er meer over weten gaan het zeker positiever bekijken. Daar wil ik héél graag mee aan helpen."

Honk 6
Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan gelijkaardige acties binnen OLO-Rotonde?