Snoezelruimte - leefgroep Stroom 2

Onze leefgroep Stroom 2 droomt van een eigen snoezelruimte. Dit is een ruimte waar je kan ontspannen door middel van kleuren, beelden, geuren en geluiden. Doordat de zintuigen op een bepaalde manier worden geprikkeld, neemt de spanning die iemand ervaart af. Het geeft de mogelijkheid om even alleen te zijn, weg van de hoeveelheid prikkels die op je afkomen. Jongere Lode en begeleidster Femke vertellen er meer over.

0

Benodigd budget voor de snoezelruimte

Femke:"In onze leefgroep verblijven tien jongens tussen 13 en 21 jaar met een verstandelijke beperking en/of een gedrags- en emotionele stoornis en/of ASS. Bij onze jongens komen prikkels nog eens tien keer harder binnen. Het is voor hen belangrijk om zich af en toe te kunnen afzonderen om niet overprikkeld te geraken. Wij, de begeleiders, proberen onze jongens te reguleren als ze het moeilijk krijgen. We ondersteunen hen supergraag, maar met tien jongens tegelijk is dit niet altijd praktisch haalbaar. Zo kwamen we bij het idee om een snoezelruimte in te richten. Een ruimte die gelinkt is aan rust en die hen ook leert hoe ze zichzelf tot rust kunnen brengen."

Lode: "We hebben ook een sterke band met de opvoeders. Je hecht je aan elkaar. Het zijn voor ons eigenlijk een soort tweede ouders waar we altijd terecht kunnen. We zijn eigenlijk een hele grote familie, maar het samenleven in zo'n grote groep is niet gemakkelijk. De jongere jongens zijn vaak speelser en drukker dan de oudere jongens. We hebben ook allemaal een ander karakter. We komen voor elkaar op, maar het botst natuurlijk af en toe ook eens. Het zou fijn zijn als we de mogelijkheid hebben om ons te kunnen afzonderen en tot rust te komen."

We hebben al een aantal keer een snoezelruimte bezocht. Dit had echt een enorm effect op ons. We werden er allemaal rustig van.

Lode

Jongere leefgroep Stroom

Femke: "De snoezelruimte zou een enorme meerwaarde zijn. Zeker voor de jongens die nooit naar huis kunnen. Het is normaal dat je gefrustreerd raakt als je hier altijd bent. Zeker als je ziet dat de andere jongens wel soms naar huis kunnen. We doen heel hard ons best om een huiselijk gevoel te creëren. Wij zijn daar ook voor een groot stuk in geslaagd. We maken al gebruik van ledlichtjes, zwaartedekentjes,....Onze stagiaire heeft bijvoorbeeld een grote doos gebouwd met allemaal ledlichtjes."

Lode: "We hebben al een aantal keer een snoezelruimte bezocht. Dit had echt een enorm effect op ons. We werden er allemaal rustig van."

Femke: "We merken dat dit echt helpt. Het probleem is dat we dit moeten inplannen. Met een eigen snoezelruimte ter beschikking kunnen de jongens deze gebruiken wanneer het echt nodig is."

Een overzicht van benodigdheden

3 profielen voor LED-strip - €105 (€35/stuk)

Dit product maakt het mogelijk om je LED-strip netjes en veilig te monteren aan de wand of het plafond.

Afstandstandbediening - €61,91

Dit maakt het mogelijk om de producten op afstand en onafhankelijk van elkaar of als groep aan of uit te zetten. Je hoeft hierdoor geen knoppen om te zetten of stekkers er in of uit te halen.

Diverse bevestigingsmateriaal, milieuheffing en materiaalhuur - €100

Er zijn verschillende materialen nodig om de inrichting in orde te krijgen.

Verzendkosten - €225

Het transport van Nederland naar België.

Installatie en montage - €1.150

Installatie en montage van al het materiaal en het wegwerken van snoeren.

Vezelnevel waterval - €1.098,99

De vezelnevelstrengen veranderen gelijkmatig van kleur waardoor ze een dromerig effect aan de ruimte geven.

Geluidsvisualisatiepaneel - €1.693

Dit paneel biedt zowel visuele als auditieve stimulatie en bevat talloze interactieve standen. Het  paneel is goed voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen alsook spraak- en speltherapie. Het paneel reageert op volume en toonhoogte en heeft een filter voor achtergrondgeluid.

Drukvestjes - €325/stuk

Een drukvest geeft een comfortabele diepe druk op het bovenlichaam vergelijkbaar met een stevige knuffel. Het helpt om tieners en volwassenen tot rust te brengen die moeite hebben met prikkels.

Zitzak - €555

Zitzak met een stabilisatie-effect.

Magisch lichtpaneel - €348

Bij het verlichten van het fosforescerende lichtpaneel ontstaand lichtgevende lijnen, vormen en vlakken. Het is fascinerend om de lichtsporen te volgen, die keer op keer weer verdwijnen. De fenomenen in het spel met licht verkennen, inspireert de fantastie en geeft inzicht in duur en vergankelijkheid. Tijd en beweging worden optisch beleefd.

Blacklight UV Aquarium - €845,79

Virtueel aquarium voorzien van oplichtende onderwaterfiguren zoals vissen, schelpen en planten. Met ingebouwde UV-armatuur en buis.

  • Snoezelruimte
  • Ontwerp Zonder Titel (42)
  • Snoezelruimte (1)
  • Thumbnail: Snoezelruimte
  • Thumbnail: Ontwerp Zonder Titel (42)
  • Thumbnail: Snoezelruimte (1)
Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan gelijkaardige acties binnen OLO-Rotonde?